Alimentația noastra este compusa în mare parte din macronutrienti si micronutrienti. Macronutrientii sunt reprezentati de carbohidrati, proteine și lipide si vom avea nevoie de ei intr-o cantitate mai mare in fiecare zi. Micronutrientii sunt reprezentati de vitamine si minerale si de acestea vom avea nevoie intr-o cantitate mai mica. Stiu ca este foarte ”la moda” sa luam suplimente alimentare dupa ureche sau deoarece X a spus ca ia vitamina X sau Y, insă e bine de știut faptul că, în lipsa unui deficit vitaminic sau mineral al organismului determinat pe baza unei analize, suplimentarea va aduce doar un puternic efect placebo, însă nesemnificativ din punct de vedere fiziologic.

De cele mai multe ori, printr-o dieta sănătoasă, aportul de micronutrienti poate fi atins.

In ceea ce priveste macronutrientii, acestia ar trebui ca impreună să alcătuiască 100% din necesarul energetic și luați separat, procentual, carbohidrații ar trebui să ocupe undeva la 45-65% din necesarul energetic, proteinele undeva la 10-25% din necesarul energetic, iar lipidele să se incadreze in 20-35%. Ca simple mentiuni referitoare la fiecare macronutrient ar fi usor de retinut ca alegerea carbohidratilor complecsi, integrali să domine in detrimentul celor rafinati si usor absorbabili, optarea pentru o proteina de calitate la majoritatea meselor pentru cresterea senzatiei de satietate si mentinerea aportului proteic in limitele potrivite, iar in cazul lipidelor, consumul celor de o calitate superioară si cu moderatie.

E simplu sa facem alegerile sanatoase atunci cand ne concentram pe ceea ce ar fi bine să mâncăm deoarece ne va aduce un beneficiu substanțial pe termen lung, decat pe ceea ce nu trebuie sau nu avem voie sa mancam, gand ce ne va intoarce spre o gandire mai limitantă cu privire la alimentatia sanatoasa.

Dacă simți că ai nevoie de o abordare individualizată în ceea ce înseamnă o alimentație sănătoasă sau poate întâmpini dificultăți în modificarea stilului de viață, mă poți contacta pe: stefania.mirauti@gmail.com sau pe instagram: stefimirauti, și vom face tot posibilul să ajungem la țelul propus.

0
    0
    Coșul tău
    Coșul dvs.este golCumpară abonamente